
Help je klant op weg
Ontdek de mogelijkheden bij Florius
Uit eigen onderzoek weten we dat veel 55-plussers weleens nadenken over hun toekomstige woonsituatie, maar dat ze vaak nog geen concrete stappen hebben gezet om hun woonplan te realiseren. We brengen hen graag samen met jou in beweging. Wist je dat er steeds meer woonvormen zijn om uit te kiezen?
Op deze pagina vind een gids voor de financiering van (niet-zo-standaard) woonvormen voor 55-plussers. En tips om het gesprek aan te gaan. Help je jouw klant met zijn woonplan voor straks?
Hoe wil jouw klant wonen als hij straks met pensioen is? Straks als de kinderen het huis uit zijn? Straks als hij meer tijd en ruimte heeft? Misschien ook wel financieel?

Zo financier je woonvormen voor 55-plussers
Er is meer mogelijk dan je misschien denkt. Zo kan je sinds kort bij ons terecht voor de financiering van mantelzorg- en kangoeroewoningen. Is een hofje of gestippeld wonen meer iets voor jouw klant? Of wil hij “gewoon” gelijkvloers wonen? Bekijk hoe je woonvormen voor 55-plussers bij Florius financiert.
Ga het gesprek aan met je klant
Wat is nou een handig moment om toekomstbestendig wonen bij je klant aan te kaarten? Je wilt helpen en inspireren, maar er ook niet te vroeg over beginnen en het risico lopen om je klant te beledigen. En waar heeft de klant precies behoefte aan? Waar ziet hij kansen en obstakels als het gaat om wonen voor later? Wij hebben onderzoek gedaan onder 911 klanten van 55 tot 75 jaar, en dit is wat zij hierover zeggen. Of ben je benieuwd naar de financieringsmogelijkheden bij Florius?
-
80% denkt regelmatig of soms na over de eigen toekomstige woonsituatie
20% doet dat niet: de helft daarvan is er nooit mee bezig, de andere helft heeft in het verleden al nagedacht over de eigen woontoekomst, maar is er op dit moment niet meer mee bezig. 55-plussers willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen (95%), een (eigen) buitenruimte (86%) en een woning zonder trappen of drempels (63%). Daarnaast worden een woning in dezelfde buurt (44%) en een woning met slimme technologische toepassingen (30%) als belangrijke aspecten voor een toekomstige woning genoemd.
-
Een woning met slimme technologische voorzieningen wordt door 85% (zeker/misschien) overwogen
Samen zelfstandig wonen wordt door een grote groep overwogen. 75% overweegt gemeenschappelijk wonen met zorgdiensten, 59% gemeenschappelijk wonen met gedeelde voorzieningen. Geclusterd wonen, in de buurt van gelijkgestemden met wie je activiteiten kan ondernemen of diensten kan inkopen, wordt door 67% als optie overwogen. Mantelzorgwoningen en kangoeroewoningen zijn iets minder in trek, maar worden toch nog door 57 en 46% (zeker/misschien) overwogen.
-
Slechts 20% van de 55-plussers die regelmatig of soms nadenken over de eigen toekomstige woonsituatie heeft al concrete stappen gezet om de gewenste woonsituatie te realiseren
Het gaat dan vooral om zoeken naar informatie over financieringsmogelijkheden (25%) en levensloopbestendige woonvormen (21%), gesprekken met vrienden en familieleden die ook met dit thema bezig zijn (19%) en het opvragen van informatie bij instanties als gemeentes en ontwikkelaars (18%).
-
De belangrijkste reden om (nog) geen concrete stappen te ondernemen, is dat de ondervraagden graag in de eigen omgeving wil blijven wonen (37%)
Daarnaast willen ze hun huidige buitenruimte behouden (33%) en/of voelen zij zich nog te jong om concreet met hun woonplan voor straks aan de slag te gaan (32%). Tot slot willen ze hun vrijheid (19%) en privacy (12%) niet opgeven. Tip: laat je klant eens de mogelijkheden van een kangoeroewoning of mantelzorgwoning zien. Dichtbij familie, maar toch zelfstandig. Of kijk eens naar samen zelfstandig wonen. Ieder een eigen woning, maar toch in de nabijheid van anderen. En een oogje in het zeil als dat nodig is.
-
Het onderwerp ‘straks wonen’ werd gemiddeld op de leeftijd van 69 jaar relevant
De ondervraagden die regelmatig of soms nadenken over hun toekomstige woonsituatie werden hiertoe getriggerd doordat ze een bepaalde leeftijd bereikten (45%), met pensioen gingen (33%) of de kinderen het uit gingen (28%). Ook meer financiële ruimte (20%) en/of gezondheidsredenen (19%) vormden voor 1 op de 5 reden tot nadenken over de woontoekomst. Gemiddeld werd het onderwerp op de leeftijd van 69 jaar voor het eerst relevant. Voor 16% was het bereiken van de leeftijd van 60-64 jaar de trigger om over de woontoekomst na te gaan denken, voor 26% de leeftijd van 65-69 jaar en voor 29% de leeftijd van 70-74 jaar. Deze klanten staan er dus mogelijk voor open om met hun woonplan voor de toekomst aan de slag te gaan.
-
Bij oriëntatie loopt men aan tegen problemen met en vragen over de financiering
Ook de wet- en regelgeving vanuit gemeenten werkt niet altijd mee. Logischerwijs is ook het geringe (betaalbare) aanbod voor 55-plussers een probleem tijdens het oriëntatieproces.
Vanaf 57 jaar wordt bij de aanvraag van een hypotheek volgens de huidige regels ook naar het toekomstige pensioeninkomen gekeken. Daarbij bieden we bij Florius maatwerk, waardoor soms net wat meer mogelijk is. We beoordelen de aanvraag onder voorwaarden op basis van werkelijke woonlasten in relatie tot de inkomsten die jouw klant heeft zodra hij met pensioen gaat of is.
