logo

Financier het woonplan van jouw 55+ klant

Is een mantelzorgwoning of gestippeld wonen iets voor jouw klant? Of wil hij "gewoon" gelijkvloers wonen? Zo financier je het.

Terug

Zo financier je verschillende woonvormen

Hieronder vind je een samenvatting van de kredietregels. Alle details vind je in de Kredietgids.(inloggen nodig)

  • Levensloopbestendige woning

    Dit financieren wij wel

    Wil je klant levensloop bestendig wonen, door bijvoorbeeld een slaap- en badkamer op de begane grond te realiseren? Dan kan dit met een reguliere verhoging voor woningverbetering (box 1). Natuurlijk kan je klant ook naar een levensloopbestendige woning of levensloopbestendig appartement verhuizen.

  • Techwoning

    Dit financieren wij wel

    Technologische toepassingen in huis kunnen het leven van jouw klant een stuk makkelijker maken. Wil of kan hij deze niet zelf financieren? Dan kan je hiervoor een reguliere verhoging voor een consumptief doel aanvragen. De meeste technologische toepassingen in een woning scharen we onder consumptieve bestedingsdoelen.

    De regels hiervoor zijn:

    Het bestedingsdoel moet duidelijk zijn en worden vastgelegd

    Van de totale hypotheek mag maximaal 50% aflossingsvrij zijn

    De looptijd van dit leningdeel is 10 jaar. Voor een besteding met aantoonbaar een langere levensduur is een langere looptijd mogelijk. 

  • Kangoeroewoning

    Dit financieren wij wel

    Bij een kangoeroewoning is er sprake van 2 zelfstandige woningen onder 1 dak, vaak met een inpandige verbindingsdeur. Bewoning door maximaal 2 huishoudens is toegestaan, mits de twee huishoudens eerstegraads familie van elkaar zijn. Dat houdt in (adoptie)ouder(s) en (adoptie)kind inclusief eventuele partner(s). Er zijn maximaal 2 eigenaren, die ook schuldenaar zijn. De financiering is mogelijk op basis van het inkomen van maximaal 2 eigenaren/schuldenaren

  • Tijdelijke mantelzorgwoning op hetzelfde perceel

    Dit financieren wij wel

    Bewoning door 2 huishoudens is toegestaan, mits de twee huishoudens eerstegraads familie van elkaar zijn. Dat houdt in (adoptie)ouder(s) en (adoptie)kind inclusief eventuele partner(s). Er zijn maximaal 2 eigenaren, die ook schuldenaar zijn. De financiering is mogelijk op basis van het inkomen van maximaal 2 eigenaren/schuldenaren.

    De tijdelijke mantelzorgwoning telt niet mee bij de waardebepaling van de totale woning.

  • Samen zelfstandig wonen

    Dat financieren wij wel.

    Bij samen zelfstandig wonen hebben alle bewoners van een complex een eigen, zelfstandige woning. Vaak zijn er samenleefafspraken en ondernemen de bewoners activiteiten met elkaar. Soms delen ze faciliteiten, zoals een woonkamer, een tuin of en schuurtje. Florius financiert geen gemeenschappelijke ruimtes, dit kan ondervangen worden door bijvoorbeeld de Vereniging van Eigenaren (VVE). Als je klant met gelijkgestemden een complex met zelfstandige woningen wil gaan ontwikkelen, hebben we hiervoor een CPO beleid. Lees hierover meer in de Kredietgids (zoekwoord CPO, inloggen nodig).

  • Woongemeenschap

    Dit financieren wij niet

    Bij Florius is het niet mogelijk een woning te financieren die door meer dan 2 huishoudens bewoond wordt.

  • Vaste woonunit op hetzelfde perceel

    Dit financieren wij wel

    Bewoning door 2 huishoudens is toegestaan, mits er sprake is van een ouder-(adoptie)kind relatie. Er zijn maximaal 2 eigenaren, die ook schuldenaar zijn. De financiering is mogelijk op basis van het inkomen van maximaal 2 eigenaren/schuldenaren.

    De waarde van de woonunit wordt meegenomen in de waarde van de woning.

  • Gestippeld, geclusterd, hofje (allemaal vormen van bij elkaar in de buurt wonen - soms met leefafspraken of gedeelde faciliteiten-, maar wel in een eigen woning.

    Dit financieren wij wel

    Dit zijn zelfstandige woningen die vallen onder het reguliere kredietbeleid.

55plussers op trap

Productkaart Kangoeroe en Mantelzorgwoningen

Op de productkaart vind je nét wat meer informatie. Of lees meer in de Kredietgids.

Download Productkaart
-

Sparren over een specifieke case?

Jouw acceptatieteam denkt graag met je mee. Of neem contact op met je relatiemanager.

Naar FAN