logo

Kangoeroewoning

Met je kinderen onder één dak én voldoende privacy. Klinkt goed, toch?

Terug naar home

Zo kan jij straks wonen

Vrouw met tablet

De kangoeroewoning

Zelfstandig wonen, en toch een mantelzorger in de buurt. Dat kan met een kangoeroewoning. Een kangoeroewoning bestaat uit 2 zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woningen hebben elk eigen voordeur en vaak ook een interne (afsluitbare) verbindingsdeur. Meestal wordt een kangoeroewoning bewoond door ouders en kinderen. Fijn om altijd hulp en gezelligheid in de buurt te hebben. Dat geldt natuurlijk voor beide generaties.

Flora

De woning van Flora

Flora en haar dochter mét gezin besloten samen onder één dak te gaan wonen, toen bleek dat het ruim 100 jaar oude huis van Flora toe was aan grondig onderhoud. Het oude huis werd afgebroken en er kwam een nieuwbouw kangoeroe woning voor in de plaats. De woning bestaat uit een gelijksvloers appartement voor Flora en een ruim woonhuis voor het gezin. Het zijn 2 zelfstandige wooneenheden met een intercom als interne verbinding. Regelmatig zit de hele familie ’s avonds samen aan tafel. Daarnaast kan de dochter van Flora altijd bijspringen als er iets nodig is, waardoor Flora nog steeds zelfstandig kan wonen.

Neem een kijkje in de woning van Flora

Welkom in de woning van Flora. Kijk rond door op de witte rondjes op de vloer te klikken. Als je op de roze bolletjes klikt, kan je meer over de woning te weten komen.

Let op: het laden van de woning kan even duren. Kies voor volledig scherm (“full screen”, rechtsonder) voor de beste ervaring.

Heeft deze woonvorm je geïnspireerd?

Aan de slag!

Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag met jóúw woondroom voor later? Leuk! Verdiep je eens verder in de kangoeroewoning.

 • 1. Een kangoeroe- of mantelzorgwoning?

  Het komt op hetzelfde neer: je woont met 2 huishoudens op dezelfde kavel. Bij Florius kan je een hypotheek aanvragen voor een kangoeroe- of mantelzorgwoning als de huishoudens bestaan uit ouder(s) en (adoptie)kind(eren).

  Toch zijn er verschillen:
  Bij een kangoeroewoning vind je 2 wooneenheden onder 1 dak. Soms naast elkaar, soms boven elkaar. De woningen hebben allebei een eigen voordeur en vaak is er een interne verbindingsdeur aanwezig. Als je zo’n woning wilt delen met je ouder(s) of kind(eren), heb je hiervoor een vergunning van de gemeente nodig.
  Een mantelzorgwoning is een tijdelijke woning in de tuin van iemand die zorg nodig heeft. Daar kan de zorgverlener of degene die zorg nodig heeft wonen. Een mantelzorgwoning kan een nieuw gebouw zijn, een aanbouw of een bestaand bouwwerk, bijvoorbeeld een garage. Als de zorg niet meer nodig is, mag de mantelzorgwoning niet meer bewoond worden. Het gebouw hoeft niet afgebroken te worden, maar de badkamer en keuken moeten bijvoorbeeld wel verwijderd worden.
  Een permanent klein huisje in de tuin van je kind(eren) kan ook een optie zijn. Of je zoon of dochter trekt in jouw grote huis en je gaat zelf in een huisje in de tuin wonen.

  De regels kunnen per gemeente verschillen. Informeer bij je eigen gemeente of kijk op rijksoverheid.nl.

  Hoe zie jij het voor je?

 • 2. Laat je inspireren door Mart en Tiny

  Mart en Tiny bouwden de loods in hun tuin om tot pré-mantelzorgwoning. "We zijn gezond en hebben geen mantelzorg nodig. Maar als het allemaal nog geregeld moet worden als het wel nodig is, ben je eigenlijk al te laat." Lees verder op de site van RTL nieuws.

 • 3. Kopen of huren?

  Er worden weinig kant-en-klare kangoeroewoningen te koop aangeboden. Je kunt overwegen om zelf een kangoeroewoning te laten bouwen, of je huidige woning te verbouwen. Informeer goed bij je gemeente naar de mogelijkheden: de regels zijn niet in elk gemeente hetzelfde. Een andere optie is huren: er zijn woningcorporaties die kangoeroewoningen verhuren. Let wel op dat je de woning bij het overlijden of vertrek van één van de huurders vaak moet verlaten.

Binnenkijken bij...

manknijpthond

Kangoeroewoning

Met je kinderen onder één dak én voldoende privacy. Klinkt goed, toch?

Iets voor jou?
Wonen door ondersteuning van techniek

Techwoning

Met behulp van technologie kan je soms langer in je eigen huis blijven wonen. Een fijn idee!

Iets voor jou?
Samen zelfstandig

Samen zelfstandig wonen

Een eigen huis of appartement, maar dichtbij anderen met wie je activiteiten onderneemt en soms faciliteiten deelt.

Iets voor jou?
Man met hond

Zo financier je het

Tijd voor de volgende stap? Je hypotheekadviseur vertelt je graag hoe je jouw woonplan kan realiseren.

Let op: niet alle woonvormen zijn voor iedereen haalbaar. Je hypotheekadviseur denkt graag met je mee.

Nog geen adviseur?