logo

Samen zelfstandig wonen

Een eigen huis of appartement, maar dichtbij anderen met wie je activiteiten onderneemt en soms faciliteiten deelt.

Terug naar home

Zo kan jij straks wonen

vrouwintuin

Samen zelfstandig wonen

In nauw contact met anderen wonen wordt (weer) steeds populairder. Je hebt een eigen woning, maar je onderneemt samen met je buren activiteiten en deelt soms faciliteiten, zoals een tuin. Er bestaan complexen voor ouderen, mensen met dezelfde interesses en complexen waarin verschillende generaties met elkaar samenwonen en van elkaar leren. Uit onderzoek blijkt dat je in zo’n omgeving langer sociaal betrokken blijft, met positieve effecten op zowel je mentale als fysieke gezondheid.

Nimmerdor Amersfoort

De woning van Theo en Marlies

Theo en Marlies wonen in appartementencomplex Nimmerdor in Amersfoort. In het complex heeft iedereen zijn eigen (levensloopbestendige) koop- of huurwoning. De bewoners delen een tuin en een ontmoetingsruimte waar allerlei activiteiten worden georganiseerd. Ze kijken naar elkaar om, zonder échte zorg te verlenen. Daar schakelen ze, als dat nodig is, professionele hulp voor in.

Neem een kijkje bij Nimmerdor

Welkom in de woning van Theo en Marlies. Kijk rond door op de witte rondjes op de vloer te klikken. Als je op de roze bolletjes klikt, kan je meer over de woning te weten komen.

Let op: het laden van de woning kan even duren. Kies voor volledig scherm (“full screen”, rechtsonder) voor de beste ervaring.

Heeft deze woonvorm je geïnspireerd?

Aan de slag!

Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag met jóúw woondroom voor later? Leuk! Verdiep je eens verder in samen zelfstandig wonen.

 • 1. Welke plek past bij je?

  Samen zelfstandig wonen kan op allerlei manieren. Er bestaan complexen voor mensen met dezelfde interesses, mensen van verschillende leeftijden en complexen die lijken op de ouderwetse hofjes, waarvan Knarrenhofjes de bekendste zijn. Op de site van de Landelijke Vereniging voor Gemeenschappelijk Wonen voor Ouderen (LVGO) vind je initiatieven in jouw buurt.

 • 2. Bedenk wat je wel en niet wilt delen

  Bij samen zelfstandig wonen woon je in een pand met ruimtes en voorzieningen die je met andere bewoners deelt. Denk aan een tuin, een fietsenhok of een deelauto. In een ontmoetingsruimte kun je samen koffie drinken, feestjes vieren of workshops en sportactiviteiten organiseren. Vaak worden er onderling ook afspraken gemaakt over het naar elkaar omkijken. Wat spreekt jou aan?

  Financiering van gezamenlijke ruimtes kan lastig zijn. Dit kan je oplossen door bijvoorbeeld de Vereniging van Eigenaren (VVE) een ruimte te laten bekostigen.

 • 3. Weinig aanbod? Denk eens na over een CPO!

  Wil je samen met gelijkgestemden een complex met zelfstandige woningen ontwikkelen? Of een groot oud pand laten verbouwen? Dat kan. Dit heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Vraag je adviseur naar de mogelijkheden voor een hypotheek.

Binnenkijken bij...

manknijpthond

Kangoeroewoning

Met je kinderen onder één dak én voldoende privacy. Klinkt goed, toch?

Iets voor jou?
Wonen door ondersteuning van techniek

Techwoning

Met behulp van technologie kan je soms langer in je eigen huis blijven wonen. Een fijn idee!

Iets voor jou?
Samen zelfstandig

Samen zelfstandig wonen

Een eigen huis of appartement, maar dichtbij anderen met wie je activiteiten onderneemt en soms faciliteiten deelt.

Iets voor jou?
Man met hond

Zo financier je het

Tijd voor de volgende stap? Je hypotheekadviseur vertelt je graag hoe je jouw woonplan kan realiseren.

Let op: niet alle woonvormen zijn voor iedereen haalbaar. Je hypotheekadviseur denkt graag met je mee.

Nog geen adviseur?