
Zo kan jij straks wonen

De techwoning
Met behulp van technologie kan je soms langer zelfstandig blijven wonen. Denk aan een slimme medicijnenbox, die je door middel van licht of geluid herinnert aan het innemen van je medicijnen. Of een leefstijlmonitoring systeem, dat je familie of vrienden een seintje geeft als je bijvoorbeeld niet thuiskomt of niet opstaat op de gebruikelijke tijden.

De iZi-ervaarwoning
Als je je afvraagt of het gebruik van technologie in huis iets voor jou is, kan je in Den Haag terecht bij de iZi-ervaarwoning, een initiatief van de gemeente. Hier vind je ruim 90 toepassingen die je kunnen helpen om langer zelfstandig te kunnen wonen. Wij lichten de opvallendste toepassingen toe in onze online tour.
Neem een kijkje in de iZi woning
Welkom in de iZi-ervaarwoning. Kijk rond door op de witte rondjes op de vloer te klikken. Als je op de roze bolletjes klikt, kan je meer over de woning te weten komen.
Let op: het laden van de woning kan even duren. Kies voor volledig scherm (“full screen”, rechtsonder) voor de beste ervaring.
Aan de slag!
Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag met jóúw woondroom voor later? Leuk! Verdiep je eens verder in de techwoning.
-
1. Wil je de iZi-woning in het echt ervaren?
Dat kan! Maak een afspraak via technologievoorthuis.nl. De iZi-ambassadeurs leiden je graag rond. Andere ‘ervaarlocaties’ vind je hier.
-
2. Zoek uit welk budget je nodig hebt
Technologische aanpassingen zijn er van groot tot heel klein. Van kostbaar tot een paar euro. Bekijk eens wat de verschillende opties kosten.
Voor grote aanpassingen kan je misschien je hypotheek verhogen. Je gebruikt dan de overwaarde op je huis. Bekijk de pagina over het verzilveren van je overwaarde of vraag ernaar bij je hypotheekadviseur. Sommige gemeenten bieden blijversleningen aan, die bedoeld zijn om inwoners zo lang mogelijk thuis te laten blijven wonen. Bekijk wat er in jouw gemeente geregeld is.
-
3. Hoe zit het met aanpassingen aan een huurwoning?
Voor aanpassingen binnenshuis die “zonder noemenswaardige kosten” weer door de verhuurder verwijderd kunnen worden hoef je geen toestemming te vragen. Dit staat in de wet. Wat noemenswaardige kosten zijn wordt echter niet toegelicht. Overleggen kan daarom geen kwaad.
Als je iets wilt aanpassen aan de buitenkant van je woning óf als je een aanpassing doet die niet zomaar ongedaan gemaakt kan worden, moet je schriftelijk toestemming vragen van de verhuurder. Lees meer over het klusrecht op rijksoverheid.nl.